Home
Vertalingen
Stukken
Strips
Genealogie
CV
Links
Zoek

 

 

DAVID CHRISTIAN
Big History –
Het grootste waargebeurde verhaal ooit

Lees een fragment

Uit de prospectus:

Of het nu gaat om geschiedenis, natuurkunde of psychologie: wetenschappers onderzoeken vaak slechts een klein, afgebakend onderdeel van hun vakgebied. Maar wat als we al onze huidige wetenschappelijke kennis zouden samenvoegen tot één samenhangend verhaal over onszelf en onze plek in het universum?

Precies deze vraag dreef David Christian bij het creëren van een totaal nieuw wetenschapsveld: big history. Daarin werken wetenschappers uit verschillende disciplines intensief samen om het allesomvattende – en meeslepende – verhaal van onze ontstaansgeschiedenis te construeren. Dat daar behoefte aan is blijkt wel uit het stormachtige succes tot nu toe: big history wordt reeds door vele universiteiten (waaronder de UvA) aangeboden, en niemand minder dan Bill Gates startte samen met Christian een project om big history op middelbare scholen te doceren.

In zijn boek neemt Christian ons aan de hand van acht omslagpunten mee door de afgelopen 13,8 miljard jaan Hij beschrijft hoe je verschillende thematische paden door de geschiedenis kunt volgen, die je leiden van de oerknal tot het ontstaan van leven en van de opkomst van de mens tot ver in de toekomst. Big history maakt het mogelijk om te bevatten wie we zijn, waar we vandaan komen én wat ons te wachten staat.