Home
Vertalingen
Stukken
Strips
Genealogie
CV
Links
Zoek

 

 

De Goldbergvariaties: een verhaal over Bach en rouw
door Philip Kennicott

Uitgeverij Atlas Contact
€ 24,99

Lees een fragment

Als zijn moeder op haar sterfbed ligt, luistert Philip Kennicott obsessief naar de muziek van Johann Sebastian Bach. In het uur van haar dood lijkt dit de enige muziek die niet triviaal is, muziek bovendien die hem helpt de nabijheid van de dood te ondergaan en zich ermee te verzoenen. Na haar overlijden zoekt Kennicott troost in Bachs Goldbergvariaties, een van de meest fascinerende en veeleisende muziekstukken ooit geschreven. Terwijl hij zijn best doet de Goldbergvariaties te spelen, leert hij zichzelf beter kennen en zijn moeilijke, gecompliceerde jeugd onder ogen te zien.

In De Goldbergvariaties schrijft Kennicott over het geluk van het leren spelen van een muziekstuk. Hij weet de schoonheid van de melodieën, de harmonieën van Bachs klaviermeesterwerk over te brengen, maar ook de vaak frustrerende uitdagingen van dit muziekstuk. Tijdens het verkennen van Bachs compositie roept Kennicott twee vragen op die steeds meer met elkaar verbonden worden, als een contrapuntische passage uit een van de variaties zelf: wat betekent het om een muziekstuk te kennen? Wat betekent het om een ander mens te kennen?

Philip Kennicott is chef kunst en sarchitectuur van de Washigton Post. Hij kreeg in 2013 de Pulitzer Prize for criticism.