Home
Vertalingen
Stukken
Strips
Genealogie
CV
Links
Zoek

de Volkskrant, Kunst & Cultuur, 18 februari 2015

Melodieën van innige schoonheid

Poulenc, Janáček, Prokofjev door Maria Milstein en Hanna Shybayeva. Cobra.

Al bij de eerste tonen van Poulencs Vioolsonate hoor je dat hier een volbloed muzikante aan het werk is. Maria Milstein (29) komt uit een geslacht van musici, maar de beroemde violist Nathan Milstein is geen familie. Ze werd geboren in Moskou, groeide op in Frankrijk en woont nu in Nederland. Ze is violiste in het Van Baerle Trio. Samen met pianiste Hanna Shybayeva, die ook al lang hier is gevestigd, heeft ze een bijzondere trits oorlogssonates op cd gezet.

De mooiste en huiveringwekkendste is met voorsprong de sonate die Leos Janáček gedurende de Eerste Wereldoorlog schreef. Spookachtige geluiden alterneren met melodieën van een innige schoonheid, en Milstein heeft beide uitersten perfect in de vingers.

Het langste en misschien wel meest morose stuk van de drie is Prokofjevs Vioolsonate nr. 1, een stuk vol schemertinten en een zoekende, onvaste cadans. Hoewel dit allemaal bepaald geen vrolijke muziek is, is het samenspel van de twee toch bijzonder opwekkend.

Mozart: Die Zauberflöte, door De Nationale Opera o.l.v. Simon McBurney en Marc Albrecht. Dvd-regie: Misjel Vermeiren. Opus Arte (dvd).

Aan de vooravond van een tweede reeks voorstellingen van De Nationale Opera, die begint op 4 maart, heeft Opus Arte de succesvolle enscenering die Simon McBurney vorig jaar maakte van Mozarts Zauberflöte op dvd uitgebracht. Zonder het werk in een extreme hoek te drukken, maakt de eigenzinnige, hoogst oorspronkelijke benadering van de regisseur dat je de overbekende opera en ook de personages, weer met nieuwe ogen bekijkt. De cast is excellent en het Nederlands Kamerorkest levert onder Marc Albrecht een even vurige als precieze Mozart.

De dvd-registratie kan nauwelijks recht doen aan het vernuftige ruimtegebruik. Misschien komt het daardoor dat de gesproken passages een wat uitvoerige indruk maken. Desondanks een perfect troostmiddel voor wie achter het net heeft gevist bij de kaartverkoop.

Ravel, Milhaud en Françaix, door het Farkas Wind Quintet. Quintone.

Lustig blazen de vijf spelers van het Farkas Wind Quintet zich door Le tombeau de Couperin van Ravel heen. De bewerking van dit schitterende pianostuk klinkt uitstekend, maar het is slordig dat nergens in het cd-boekje wordt vermeld van wie het arrangement is (er zijn er vele).

De vijf Farkasleden maken deel uit van de belangrijkste orkesten van Nederland en dat hoor je eraan af. Milhauds La cheminée du roi René is alleraardigst. Maar tegen het slot van het kwintet van Jean Françaix, gaat zoveel Franse lustigheid toch wat vervelen.


© Frits van der Waa 2015