Home
Vertalingen
Stukken
Strips
Genealogie
CV
Links
Zoek

Rarebit


Er zijn zo van die gerechten die je al jaren bij naam kent zonder dat je ze ooit gegeten hebt. Zo was ik, als oplettend striplezertje, al vanaf mijn vijfde jaar op de hoogte van het bestaan van grutsprits. Groot was mijn verbazing toen ik er op een dag achter kwam dat sprits werkelijk iets was wat je gewoon in de winkel kon kopen.
Ook heeft het heel lang geduurd voor ik mijn eerste tortilla nuttigde, hiertoe mede aangespoord door het Lucky Luke-album Tortillas voor de Daltons, waaruit de volgende dialoog in mijn geheugen gegrift staat (frijoles heb ik trouwens nog steeds niet geproefd).
Averell: "Skrontsj... ik houd wel van een vreemde keuken! Hoe heet die verrukkelijke korst die om de frijoles zit?"
Emilio Espuelas: "Dat heet een gebakken aarden kommetje, amigo!"

Maar het meest intrigerende gerecht uit de stripliteratuur is ongetwijfeld de Welsh Rarebit, beroemd, of beter berucht gemaakt door Winsor McCays Dreams of the Rarebit Fiend. Winsor McCay (1871-1934) was een van de eerste - en is nog altijd een van de grootste - kunstenaars van de strip. Zijn bekendste werk is de strip Little Nemo in Slumberland, die van 1905 tot 1911 in een aantal Amerikaanse kranten werd gepubliceerd en waarvan inmiddels allerlei pracht-edities zijn verschenen.
Little Nemo gaat over de avonturen die een jongetje in zijn dromen beleeft. Elke aflevering eindigt met zijn ontwaken, wat McCay niet verhinderde om er op een gegeven moment een vervolgverhaal van te maken. De strip dankt zijn kracht aan McCays onuitputtelijke fantasie en aan de prachtige, enigszins Jugendstil-achtige tekeningen. Er zijn geen grenzen aan de absurde, dikwijls hallucinatoire visioenen, de anamorfotische vervormingen van de (gedroomde) realiteit en de uiterst gedetailleerde, in perfect perspectief getekende architecturen (McCay had een fotografisch geheugen). Door zijn bijna psychedelische karakter genoot de strip bij de hipjes van de jaren zestig en zeventig een soort cult-status.
Dreams of the Rarebit Fiend stamt uit dezelfde periode als Nemo en behandelt in feite exact hetzelfde thema, maar dan voor volwassenen. Alles wat in Nemo lief, mooi of sprookjesachtig griezelig is heeft in de Rarebit Fiend de harde en meestal (sur)realistische kwaliteiten van een nachtmerrie. De grap is dat deze nachtmerries steevast worden toegeschreven aan het eten van rarebits.
Een van de macaberste voorbeelden is de strip waarin de dromer droomt dat hij dood is en dat iedereen de vreselijkste dingen over hem zegt aan zijn graf, dit alles gezien door de ogen van de overledene, zodat op het voorlaatste plaatje, als het graf wordt dichtgegooid, de kluiten als het ware recht in je gezicht komen vallen. Ook is er een aflevering waarin de dromer zo hevig transpireert dat de hele tram waarin hij zit overloopt. Om van alle idiote beesten en andere fantastische taferelen nog maar te zwijgen.

Je eerste hap rarebit neem je dus niet zonder enig schoorvoeten. In de praktijk blijkt het erg mee te vallen; ik heb er althans nooit naar van gedroomd.

Het Haagse kookboek geeft het volgende recept. Om eerlijk te zijn heb ik dit nog nooit gebruikt, dus kan ik niet instaan voor de gevolgen.

Recept 1

100 g boter
200 g geraspte Cheddar of oude Hollandse kaas
4 lepels melk
peper, zout, mosterd
16 stukjes geroosterd brood
peterselie

De boter smelten, de geraspte kaas toevoegen en onder goed roeren laten smelten. Melk, zout, peper en mosterd erdoor roeren en dit mengsel op de warme geroosterde broodjes smeren. De broodjes snel opdoen op een warme schotel met een papieren of plastic kleedje belegd en garneren met peterselie.

Recept 2

½ l bier
2 theelepels mosterdpoeder
2 eetlepels paprikapoeder
500 g geraspte belegen kaas
2 eetlepels maizena
1 stokbrood
2 hardgekookte eieren

Verwarm het bier met het mosterdpoeder en het paprikapoeder. Roer als het bier warm is de kaas erdoor en laat die al roerend smelten. Bind de saus met de aangelengde maizena. Schep de saus op sneetjes stokbrood die belegd zijn met plakjes ei.

Aangezien ook McCay gewag maakt van bier, is dit tweede recept voor mij de echte rarebit. Beide bronnen rangschikken het onder de voorafjes, maar zelf hebben we Welsh rarebit dikwijls als hoofdgerecht gegeten; dan is het een soort van poor man's kaasfondue.

Sweet dreams!


Geschreven ter gelegenheid van het huwelijk van
Pay-Uun Hiu en Joachim Berger op 10 mei 1996

Onlangs (2009) vond ik op deze pagina het recept dat McCay zelf hanteerde:

© Frits van der Waa 2006