Home
Vertalingen
Stukken
Strips
Genealogie
CV
Zoek
english version


"Gormenghast: one of the great neglected works of art, and not just fantasy"
Waterstone's Guide to Books

Het begin van het eerste hoofdstuk

Over Mervyn Peake en Gormenghast

Gedichten uit Gormenghast: vertaling en originele tekst

De Beproeving: woord vooraf bij het derde deel

Een hoofdstuk uit Gormenghast deel 3

Boy in Darkness

Titus ontwaakt

Peake-plagiaat?
MERVYN PEAKE
(1911-1968)
Mervyn Peake

Mervyn Peake, schrijver, tekenaar en dichter, is vooral bekend door zijn Titus-boeken, ook wel de Gormenghast-trilogie genoemd. Sinds de verfilming van de eerste twee delen, die de BBC in 2000 vertoonde, staat zijn werk in Engeland weer volop in de belangstelling.

Ik las dit magistrale werk voor het eerst in 1976 en verbaasde me er toen al over dat er nog geen Nederlandse vertaling van was.
Jaren later, in 1994, besloot ik het zelf eens te proberen, niet vermoedend dat de onderneming uiteindelijk zeven jaar in beslag zou nemen. Deze vertaling is in de jaren 1999-2001 uitgebracht door Uitgeverij Het Spectrum, en alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

Ik beschouw dit nog altijd als het beste wat ik ooit gedaan heb.

'Gormenghast geldt in de Angelsaksische wereld als een standaardwerk; onmisbaar in de boekenkast van de echte fantasyliefhebber. In Nederland bleef het lang onbekend, waarschijnlijk bij gebrek aan Nederlandse vertaling. Frits van der Waa begon er aan als hobby-project en vestigde er in één klap zijn naam mee als een uitmuntend vertaler. De unieke sfeer, de eigenheid die Peake in de taal van zijn personages legt, het blijft allemaal perfect behouden.'

Frank Norbert Rieter op hebban.nl

 

In juni 2008 werd de BBC-verfilming uit 2000 van Gormenghast ook uitgebracht in een Nederlands ondertitelde versie. Tot mijn genoegen is hierbij – met toestemming vooraf – mijn vertaling gebruikt, zodat vooral alle namen netjes kloppen met het boek.
 


De belangrijkste Peake-sites:

mervynpeake.blogspot.com Blog van Peake's zoon Sebastian

www.mervynpeake.org De officiële site van de Erven Peake

www.peakestudies.com.htm Met o.a. een uitgebreide bibliografie van Peake's werk.